Kasvatuksesta


"Zia"  Kuva: Jonna Mella
"Zia" Kuva: Jonna Mella

Millä perusteilla kasvatamme?

Pienimuotoisen kasvatuksemme tarkoituksena on jalostaa mahdollisimman terveitä ja ominaisuuksiltaan monipuolisiin harrastuksiin ja paimennukseen sopivia pumeja. Pyrimme luomaan omaa paimennuslinjaa, jossa vaalimme rodun alkuperäisessä käyttötarkoituksessa paimen- ja työkoirana tarvittavia ominaisuuksia. Jalostuksessa mietimme eniten näitä neljää asiaa: terveys, rodunomaisuus, suku ja käyttöominaisuudet. Emme kasvata pumeja pelkiksi kotikoiriksi lyhyille remmilenkeille, ensimmäiseksi omaksi koiraksi, eikä meille ole tärkeää näyttelyissä käyminen vaan jalostamme aktiivisia harrastuskoiria. Toiveiden mukaan kasvattamamme pumit voisivat soveltua työkoiraksi ja ne ovat vilkkaita, rohkeita kohtaamaan uusia tilanteita ja valppaita hyvillä paimennusominaisuuksilla. Niillä voi esiintyä kohtuullisesti vahtiviettiä ja pidättyväisyyttä uusia ihmisiä kohtaan, mutta ne eivät saa olla arkoja tai aggressiivisia. 

Terveys: Meille tärkeimpiä kriteerejä jalostuksessa on terveys. Valitsemme jalostukseen sekä omista koiristamme, että pentueen toiseksi vanhemmaksi koirat tarkoilla terveyskriteereillä. Haluamme jalostaa pitkäikäisiä ja aktiivisiin harrastuksiin soveltuvia koiria, joiden fysiikka ja terveydentila mahdollistaa mahdollisimman kivuttoman ja pitkän elämän. Käytämme jalostukseen mahdollisimman laajasti terveystutkittuja koiria, joiden luustokuvaustulosten tulee olla hyvät, periytyviä sairauksia ei saa ilmetä, silmätulosten oltava hyvät ilman periytyviä sairauksia, sekä geenitestitulosten sopivat. Emme käytä allergisia, atooppisia tai muita terveysongelmia ilmentäviä koiria jalostukseen. Meille on myös tärkeää tutkia tarkasti valitsemamme jalostuskoirien omien sisarusten, mahdollisten muiden pentujen, vanhempien ja isovanhempien terveystulokset. Mikäli lähisuvussa tai edellisissa pentueissa esiintyy huonoja luustotuloksia valtaosalla koirista tai todetaan perinnöllisiä sairauksia -emme käytä kyseisiä koiria jalostukseen. Pyrimme omalta osaltamme edistämään rodun terveydentilaa ja jalostamaan mahdollisimman terveitä yksilöitä.

Rodunomaisuus: Rodunomaisuudessa esiin nousee erityisesti kaksi asiaa eli ulkomuoto ja luonne. Meille ei ole tärkeää tarkastella koiran jalostuskriteerejä näyttelymenestyksen perusteella, mutta haluamme jalostuksessa käytettävien pumiemme ja jalostamiemme pentujen olevan rakenteeltaan pumin rotumääritelmään istuvia ja niiden näyttävän pumeilta. Katsomme jalostuskoirassa erityisesti rakennetta, kokoa ja rodun tunnusomaisia piirteitä kuten korvia ja karvaa. Meistä pumilla tulee olla hyvät kulmaukset, kompakti neliömäinen rakenne, vahva runko, ryhdikäs kaula ja selän päälle kunnolla kaareutuva häntä. Pyrimme käyttämään keskikokoisia koiria, joilla on hyväasentoiset korvat ilman hylkääviä virheitä eli pystykorvaisuutta tai luppakorvaisuutta, sekä tiivis ja säänkestävä kikkara karva. Emme käytä ihmisiä, alustoja tai ääniä kohtaan arkoja koiria jalostukseen, emmekä aggressiivisia tai liian teräviä. Pyrimme käyttämään ja jalostamaan vilkkaita, valppaita, miellyttämishaluisia ja työskentelystä innostuneita pumeja. Mikäli toinen jalostukseen käytetyistä vanhemmista on ihmisiä kohtaan pidättyväisempi, etsimme toiseksi vanhemmaksi sosiaalisemman ja avoimemman kumppanin. Vaikka mielestämme paimennuskoiran ominaisuutena onkin ok olla omaan ohjaajaan erittäin vahvasti kiintyvä ja vieraisiin pidättyväisemmin käyttäytyvä, emme tarkoituksenmukaisesti pyri jatkojalostamaan pidättyväisyyttä vaan kasvattamaan kuitenkin koiria, jotka ovat toimivia arjessa ja soveltuvat moneen lajiin. 

Suku: Pyrimme mahdollisimman erisukuisiin yhdistelmiin, jossa sukusiitosprosentti olisi mahdollisimman matala kahdeksankin sukupolven mukaan laskettuna. Rodun ollessa pieni ja suhteellisen nuori, löytyy monen koiran lähisukutaulusta samat koirat. Yritämme kaikin mahdollisin tavoin käyttää jalostukseen koiria, jotka ovat mahdollisimman erisukuisia keskenään ja joiden yhdistelmät mahdollistavat uusien linjojen luomisen. Tutkimme erilaisia linjoja ja sukutauluja säännöllisesti, emmekä vierasta ajatusta ottaa yhteyttä muiden maiden kasvattajiin saadaksemme mahdollisesti käyttöön koiran erilaisella suvulla. 

Käyttöominaisuudet: Intohimomme ollessa paimennuksessa tavoitteenamme on jalostaa linja, jossa vahva paimennusvietti ja paimennusominaisuudet periytyvät mahdollisimman hyvin eteenpäin. Hyviä ominaisuuksia, joita toivomme jalostavamme eteenpäin ovat: hyvä eläintenlukutaito, kohtelee eläimiä nätisti, sietää ja ottaa hyvin painetta, rohkea ja hyvällä keskittymiskyvyllä työskentelijä. Nämä ominaisuudet ovat hyviä myös muita harrastuksia ajatellen, joten tähtäämme monipuolisten ja kivojen harrastuskoirien jalostukseen joiden kanssa voi harrastaa lähes mitä vain!

Pääosin suunnittelemme pentuja vain, jos aikeinamme on jättää pentueesta pentu tai pentuja itsellemme. Pyrimme silti jalostamaan sillä ajatuksella, että jalostuksemme tukee rodun tulevaisuutta niin terveyden näkökulmasta, uusilla erisukuisilla yhdistelmillä kuin tuomalla näkyvyyttä kasvattamalla paimennuksen kisakentille eteneviä pumeja. Pumeja on harmittavan vähän paimennusharrastuksessa mukana, osittain varmasti sopimattomien koirien takia ja osittain ehkä lajin tuntemattomuuden/vähäisten paimennuspaikkojen takia. Toivommekin omalla paimennusharrastamisella ja mahdollisesti jalostamiemme paimentavien pumien myötä kasvattavan paimennuksen suosiota rodunharrastajien keskuudessa, sekä tuomaan rotua näkyville. Haluamme osoittaa, että pumikin voi edelleen olla hyvä paimennuskoira ja sillä voi harrastaa lajia tavoitteellisesti. Mikään ei ole hienompi näky, kuin vaistojensa varassa täydellä sydämellä suurta laumaa ohjaajan kanssa yhteistyössä paimentava pumi!

Asta ja Frida   Kuva: Jonna Mella
Asta ja Frida Kuva: Jonna Mella

Pentuaika ennen vierotusta ja sen jälkeen

-Pennut rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, mikrosirutetaan ja käytetään eläinlääkäritarkastuksessa ennen 8 viikkoisena tapahtuvaa luovutusta. 

-Ruokinta nappulalla, sekä alkuun  jauhelihalla ja laktoosittomilla piimällä, viilillä jne. siirtyen maistelemaan muita raakalihoja ja kalaa lisäksi. Haluamme tarjota pennuille tottumisen monipuoliseen ravintoon nappulan lisäksi.

-Pennut madotetaan säännöllisesti ja ne opetetaan pienestä pitäen kynsien leikkuuseen pyrkien rentoon mielentilaan toimenpiteen aikana. Lisäksi pentujen korvia tutkitaan ja käsitellään totutellen samalla tulevaan korvakarvojen korvakäytävästä nyppimiseen. 

-Kasvattamamme pennut tottuvat pikkupentuaikana kotonamme erilaisiin alustoihin ja pohjiin, sekä ulkoiluun vapaana pihalla. Pihalla on tarjottava erilaisten korkeuserojen lisäksi tasapainolauta, kevyt putki ja pallomeri tasapainon kehittämiseksi ja virikkeeksi. 

-Erilaisia ääniä esitellään radion, television ja ääninauhotteiden avulla mm. ukkonen, pamaukset ja ilotulitukset. Kotonamme pyörii tavallinen arki pentuaikanakin, joten pennut oppivat myös erilaisiin kodinkoneiden ääniin sekä imuriin. 

-Pentuja sosialistetaan 4 viikkoisestä lähtien erilaisten ihmisten tullessa vierailulle katsomaan pentuja. 

-Totutus autoiluun ja käydään useampi lyhyt autoretki sekä pidempi matka mahdollisuuksien mukaan. 

-Pennut käytetään lampailla tai ankoilla testataksemme paimennusviettiä, sekä totuttaaksemme pentuja uuteen paikkaan monilla uusilla hajuilla ja äänillä. 

Kun pennut luovutetaan, uusille omistajille lähtee pennun mukana viralliset paperit ja pentupaketti, jossa on tuttua nappulaa pieni säkki, lelu, sekä kattavat ohjeet ruokinnasta, virikkeellistämisestä+aktivoinnista, koulutuksesta ja toiveistamme pennun ostajalle. Suurin toiveemme pennunostajalle on virallisten terveystutkimusten tekeminen. Lisäksi perustamme pentueelle oman WhatsApp -ryhmän jossa voidaan jakaa kuulumisia, kuvia ja kysymyksiä kaikkien kesken. Kasvattajina olemme kasvattiemme omistajien tukena ja apuna kaikissa mahdollisissa tilanteissa. 


A-pentue


2007 -pentue

FIN MVA CSUNYATELEPI SOLYOM  X  FIN MVA EE MVA KARVAKORVAN ÄKÄPUSSI  


1989 -pentue

C.I.B. DE (VDH) CH FIN MVA DK MVA ES MVA EUV-91 EUV-92 PIHATUVAN GABOR  X   RAKENLOV KECSES KÖTEG


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita